Αρχική Σελίδα » Η Αρκίτσα

Η Αρκίτσα είναι παράλιος οικισμός (υψόμ. 40μ. 825 κάτ) το 2001 του Νομού Φθιώτιδας, αναγνωρισμένο τουριστικό θέρετρο, γνωστό για τις παραλίες του με τα καθαρά νερά του και το περιβάλλον του. Βρίσκεται στο νοτιοανατολικό τμήμα του νομού, στην ακτή της Λοκρίδας, στον Βόρειο Ευβοϊκό κόλπο. Είναι χωριό του Δήμου Λοκρών με έδρα την Αταλάντη. Παλιότερα σ΄ αυτήν υπαγόταν και ο συνοικισμός Μελιδόνι, ο οποίος τώρα δεν υπάρχει. Απέχει 20 χιλιόμετρα από την Αταλάντη 150 χιλιόμετρα από την Αθήνα.

Στην Αρκίτσα μπορεί κανείς να βρει κάθε λογής φρέσκα ψάρια, χταπόδια και άλλα θαλασσινά που αλιεύονται στον Ευβοϊκό κόλπο. Επίσης περιβάλλεται από αρκετές παραλίες και κολπίσκους κατάλληλους για κολύμβηση όπως Λιβρίχιο, Σουβάλα, Κέδρος και φυσικά την ίδια την παραλία της Αρκίτσας.

Ήθη - Έθιμα
Την περίοδο του Δεκαπενταύγουστου πραγματοποιούνται στο λιμάνι της Αρκίτσας πολιτιστικές εκδηλώσεις από τον Πολιτιστικό σύλλογο Αρκίτσας «ΚΛΗΔΩΝΑΣ» και τον Σύλλογο Γυναικών Αρκίτσας «ΕΣΤΙΑ». Διοργανώνουν φεστιβάλ παραδοσιακών χορών με συμμετοχές χορευτικών συγκροτημάτων από όλη την Ελλάδα και το εξωτερικό παιδικές δραστηριότητες και παρουσίαση τραγουδιών για να τιμήσουν την εορτή της Κοιμήσεως της Θεοτόκου.
Την Δευτέρα του Πάσχα, πραγματοποιείται το έθιμο της Ρωμάνας. Γυναίκες, με τοπικές ενδυμασίες τραγουδώντας το τραγούδι της Ρωμάνας συγκεντρώνουν χρήματα και υλικά για να φτιάξουν παραδοσιακά γλυκά. Το ίδιο απόγευμα στην εκκλησία του Αγίου Γεωργίου υπό τους ήχους παραδοσιακής μουσικής προσφέρουν τα γλυκά που ετοίμασαν και γίνεται ένα κλασικό γλέντι με χορό και κρασί.

tpl=page.php